Povedi me u muzej!

“Učenje je prirodan proces koji se spontano razvija u ljudskim bićima.” – Maria Montesorri

Nerijetko podcijenimo djetetovu znatiželju i moć učenja pa mislimo da će malenima na “ozbiljnim” mjestima biti dosadno. I sama sam tako mislila, dok me moja kćer nije razuvjerila u mnogim situacijama. Male “spužvice” su željne znanja i nikad nije prerano za ponuditi im razne prilike za učenje. Također, djeca nas često iznenade i pokažu interes za nešto za što nismo mislili da će ih zanimati, dok nešto, za što smo mislili da će im baš biti zanimljivo, samo pogledaju i produže dalje u potrazi za zanimljvijim sadržajem. Često mi se dogodilo da u gradskoj knjižnici ponudim neku lijepu knjigicu svojoj “šefici”, a ona odabere sasvim drugu i otkrije ili samo potvrdi svoj interes za određeno područje. I to je sasvim prirodno jer svako dijete je jedinka za sebe s vlastitim interesima, naša zadaća je da im ponudimo dovoljno raznolikog sadržaja i poticaja, osiguramo slobodu odabira i pratimo njihove interese kako bismo ih kasnije mogli podržati.

Iako danas pomalo zaboravljeni, muzeji su odlična prilika za otkrivanje interesa djeteta i vrlo vrijedno iskustveno doživljajno učenje. Kako funkcionira dječje pamćenje? 20% pamte pri slušanju, 30% pamte pri gledanju, 50% pamte pri gledanju i slušanju, a čak 90% pamte u vlastitoj izvedbi. Iskustveno doživljajno učenje svakako odnosi pobjedu i treba ga što više koristiti.

Muzeje možete posjetiti u Noći muzeja kad većina muzeja ima i dodatne sadržaje za djecu. Noć muzeja se organizira svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje.

Nekoliko savjeta za posjete muzejima s djecom iz osobnog iskustva:

 • nemojte si uzeti u zadatak da u jednom posjetu obiđete baš sve odjele muzeja, radije dođite još par puta i svaki puta razgledajte dio muzeja u etapama
 • svakako probajte u muzej voditi odmoreno, naspavano i sito dijete kako mu koncentracija ne bi pala iz navedenih razloga
 • pustite djeteta da odabere odjel i izloške koji mu se najviše svide i tim izlošcima posvetite najviše vremena
 • budite “nenametljivo” vodstvo djetetu: pričajte mu priče o izlošcima koje gledate djetetu razumljivim jednostavnim jezikom na zabavan način; pomognite mu pitanjima da samo zaključi neke teze i napravi usporedbe, pitajte ga da li prepoznaje pojedine izloške i gdje ih je vidio…

 

Evo, kako smo mi otkrivali muzeje s velikom radošću…

Kad je kćer imala 3 godine, prvi puta smo posjetili muzej i to Etnografski muzej u kojem je tada gostovala Izložba igračaka jer sam mislila da je izložba igračaka odlična prilika za prvi susret s muzejem. I bila je, izložba je bila vrlo interaktivna i prilagođena djeci. Posebno nas je zadivila izrada glinenog posuđa na kolu i obavezno je trebalo umočiti prstiće u glinu. Nažalost, izložba nije u stalnom postavu, pa preporučam da uvijek pratite i gostujuće izložbe.

Etnografski_muzej_Zagreb

 

Potom smo u Noći muzeja posjetili Hrvatski prirodoslovni muzej. Nije nam bilo teško čekati u redu za ulaz jer smo gledali akrobate s vatrom i uživali u iščekivanju da istražimo novi muzej. Obišli smo ga od “glave do pete” i posebno nam se svidio interaktivni model presjeka Zemljine kore te zoološki odjel. Prije nego stupite na kat zoološkog odjela, pripremite odgovore na pregršt pitanja o prepariranim životinjama koja će vas djeca zasigurno pitati. Bili smo vrlo hrabri i pogledali smo zube strašnih morskih pasa i uslikali jednu strašnu fotku.

muzej

 

Potom je na red je došao i Arheološki muzej koji se pokazao kao apsolutni favorit moje kćeri, iako smo obišli samo Pretpovijesni odjel, ali on je bio toliko zabavan da do ostalih odjela nismo ni stigli. Jako ju zanimalo kako su živjeli ljudi u to doba. Kućica od trstike i blata je bila pravo otkriće. Igrali smo igru prepoznavanja predmeta kroz razna doba: kameno, željezno, brončano uz oduševljenje kad bismo pronašli predmet iste funkcije, no drugačije oblikovan i od drugačijeg materijala, ovisno o pojedinom dobu. Kao prava mala dama, pomno je razgledala nakit i zaključila da bi joj onaj jantarni najviše pasao uz haljinu. Vidjeli smo i Vučedolsku golubicu.

muzej

 

Nedavno smo posjetili i Tehnički muzej. Puno smo naučili o vatrogastvu, motorima, rudniku, vidjeli smo stare strojeve i makete svemirskih brodova. Za posjet rudniku, planetarij i demonstracijski kabinet Nikole Tesle morate doći u točno vrijeme pa pazite na raspored. Mi ih u našem prvom posjetu nismo uspjeli obići, ali zato ćemo se svakako vratiti i u ovaj i u ostale muzeje kako bi do kraja istražili znanje skriveno u njima.

muzej

 

Imate li za preporučiti neki muzej po mjeri djeteta? Svakako nam javite svog favorita među muzejima!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print