Bonton za djecu na dar

Svaki roditelj priželjkuje pristojno dijete koje zna kada reći “hvala” i “molim” (a bez da ga se na to prisili). Neka djeca lako usvajaju lijepe manire, dok se druga muče s njima. U čemu je stvar?

Kako podučiti djecu lijepom ponašanju?

1. Dajte i očekujte poštovanje

Lijepo ponašanje se uči od rođenja, samo što nismo ni svjesni toga. Korijeni lijepog ponašanja leže u poštivanju druge osobe, a poštivanje drugih i empatija uče se od najranije dobi. Dijete učimo poštovanju tako što mi kao roditelji poštujemo dijete i njegove potrebe.

2. Rano učite lijepe riječi

Čak i dvogodišnjaci mogu naučiti kada reći “hvala” i “molim”. Tako će ih, i prije nego što u potpunosti shvate njihovo značenje, imati u svom vokabularu i znat će da su to važne riječi koje koristimo kad nekoga želimo zamoliti za pomoć.

3. Dajte priliku za pozitivno kopiranje

U dobi od 2 do 4 godine djeca vole kopirati ono što vide i čuju. Potrudite se koristiti riječi koje želite da dijete kopira poput “hvala” i “molim”. Neka djeca uživo vide lijepo ponašenje u interakciji s drugim ljudima.

4. Nemojte isključivati dijete

Čak i najpristojnije dijete će pokušati privući pažnju na sebe na razne načine, ako osjeti da je isključeno. Ostanite povezani s djetetom u situacijama u kojima je visok rizik od neželjenog ponašanja. Buditi fizički blizu djeteta i često porazgovarajte i održavajte kontakt očima. Neka se dijete osjeća uključeno kako se ne bi dosađivalo.

5. Ne siliti lijepo ponašanje

Siliti dijete da se lijepo ponaša je najveća greška koju činimo kad učimo dijete lijepo ponašanju. Kad stalno podsjećamo dijete da kaže “hvala” i “molim”, djetetu te riječi dosade i postanu odbojne i prije nego shvati čemu služe. Možete podsjetiti dijete na lijep način da se zahvali, ali nemojte ga ucjenivati i tražiti da ih kaže kako bi dobilo ono što želi.

bonton

U suradnji s nakladnikom V.B.Z. darujemo vam Bonton za djecu i mlade: 365 pravila lijepog ponašanja kroz igru i zabavu.

Bonton za djecu i mlade uči  djecu kako se ponašati u svakoj situaciji.

Možete svaki dan pročitati jedno pravilo lijepog ponašanja i porazgovarati o njemu ili možete čitati knjigu po potrebi i prilici (npr. kad idete u muzej pročitajte zajedno pravila o muzeju).

I prof. dr. Mirjana Krizmanić preporuča ovaj bonton:

Kako se ophoditi prema prijateljima, roditeljima, bakama i djedovima, vršnjacima i odraslima, kako odgovoriti na telefonski poziv, kako i kada koristiti mobitel, kako se ponašati na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, kako se zaštititi od zlostavljanja putem interneta i mobitela, kako se ponašati na putovanjima, javnim mjestima, u muzejima, kazalištu, crkvi, na svečanim događajima…

Bonton za djecu i mlade knjiga je koja će upoznati djecu i mlade s pravilima uljudnog ponašanja. Uljudno ponašanje oblik je ophođenja kojeg bi trebala, na prvom mjestu u obitelji, usvojiti sva djeca. Uljudno ponašanje trebalo bi poučavati i održavati i u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, pa i na sveučilištu, jer se već na svim tim mjestima primjećuju očiti znakovi nedovoljnog poznavanja uljudnog ponašanja. Kako uljudno ponašanje uvijek znači iskazivanje poštovanja prema drugim ljudima, ali i kontroliranje vlastitih emocija, prohtjeva i želja, ono je uvijek nužno kako bi se uspostavili i održavali skladni odnosi među ljudima.

No nedostatak poznavanja uljudnog ponašanja često onemogućuje i najdobronamjernijim roditeljima da svojoj djeci prenesu pravila uljudnog ophođenja jer ih uvijek i sami ne poznaju, pa je stoga knjiga poput Bontona za djecu i mlade iznimno važna i korisna. Jasno i pregledno napisana, s mnogo primjera i uputa, ova će knjiga pomoći svima koji i sami žele osvježiti svoje poznavanje pravila uljudnog ponašanja kako bi ih što uspješnije mogli prenijeti svojoj djeci. Ponovno uvođenje normi uljudnog ponašanja u naše svakodnevne odnose pridonijet će i smanjenju nasilja među djecom i odraslima, a time i općoj kvaliteti življenja svih nas.

Kako sudjelovati?

 • lajkajte Facebook stranicu Girotondo
 • podijeliti fotografiju knjige s našeg zida pod opcijom ‘javno’,
 • ostaviti komentar ispod iste te fotke: napišite nam na koje ste lijepo ponašanje svog djeteta posebno ponosni!

Sretnu dobitnicu ili dobitnika odabrat ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 22. 10. 2015.!

Dobitnica Bontona za djecu je Helena Ćuk. Čestitamo!

Hvala od srca našem sponzoru V.B.Z.-u i svim našim dragim čitateljima koji nas prate.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print