Igramo društvene igre: Mankala!

Zimski dani su idealni za društvene igre. Mi smo pravi ljubitelji dobrih društvenih igara: volimo klasične stare društvene igre, a imamo i našu top listu omiljenih novih društvenih igara! No, uvijek smo spremni naučiti i zaigrati i nove igre!

No, ovoga puta smo odlučile uštediti novčiće i same napravit odličnu, iako slabo poznatu društvenu igru. Sve sastojke za ovu društvenu igru već imate kod kuće!

Jeste li ikad igrali ili bar čuli za igru Mankala? Nismo ni mi sve do nedavno, ali kad smo ju otkrili, nismo ju mogli prestati igrati.

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi. U Europi nije nikad zaživjela. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svijetu.

Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Učenjem mankale razvija se  sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Igra ima više verzija, ali u svakoj je osnovni koncept prebacivanje kamenčića iz jedne posudice u drugu (i sama riječ mankala na arapskom znači “prebacivanje”).

Potrebni materijali:

 • 2 kartonska kutija od jaja
 • samoljepiva vrpca
 • 48 komada kamenčića, špekula ili graha.

Izrada ploče za igru

Za igru je potrebno imati po 6 malih posudica sa svake strane i po jednu veliku, tj. ukupno 14 posuda. Kutija jaja ima 10 mjesta, pa ćo morati nadovezati još 2 male posudice i jednu veliku.

Kad polijepite ploču za igru, možete svaku stranu i po jednu veliku završnu posudu ukrasiti drugom bojom kako biste lakše raspoznavali svoja polja od suigračevih.

SONY DSC

 

SONY DSC

Kako igrati? 

Ovdje ćemo objasniti orginalnu verziju ove društvene igre. Za početak igre potrebno je postaviti po 4 kamenčića u svaku od 12 malih posudica (velike posudice ostaju prazne).

Igrač 1 uzima kamenčiće iz jedne od svojih posudica (koju odabere) i ubacuje redom kamenčiće po jedan u svaku posudicu u smjeru kazaljke na satu (uključujući i svoje i suigračeve). Ubacuje kamenčić i u svoju veliku posudicu, ali ne i u suigračevu. Ako zadnji kamenčić ubaci u svoju veliku posudu, ponovno je na redu. Ako zadnji kamenčić ubaci u svoju praznu malu posudicu, uzima kamenčići iz suigračeve posudice koja stoji nasuprot prazne posudice u koju je ubacio kamenčić i stavlja ih u svoju veliku posudu. Potom je red na Igraču 2 koji igra na isti način.

Igra se nastavlja dok jedan od igrača ne ostane bez kamenčića. Tada drugi igrač može sve svoje preostale kamenčiće premjestiti u veliku posudu.

Pobjednik je onaj igrač koji ima više kamenčića u svojoj velikoj posudi.

Iako pravila na prvu zvuče vrlo komplicirano, brzo se svladaju čim počnete igrati. Ali oprez, igra je vrlo zabavna i moguće je da ju nećete moći prestati igrati jednom kad krenete! 🙂

Pogledajte i jednu partiju ove igre kako biste lakše svladali pravila!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Email
Print